Jaakko Ryhänen

Basso

Jaakko Ryhänen aloitti uransa Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1972. Hänen kansainvälinen solistiuransa käynnistyi New Yorkin Metropolitanissa vuonna 1983.

Ryhäsen vakinaisina vierailukohteina ovat sen jälkeen olleet Euroopan suuret oopperatalot – Berliini, München, Lontoon Covent Garden, Wienin valtionooppera, Milanon La Scala , Pietarin Mariinski-teatteri, Moskovan Bolshoi, Berliinin Deutsche Opern, Baijerin ooppera, Bryssel, Leipzig, Zürich, Geneve, Pariisi, Hampurin valtionoopperat sekä Madrid. Hän on ollut kiinnitettynä myös Wienin valtionoopperan solistikuntaan. Lisäksi hän on vieraillut säännöllisesti muun muassa Chicagossa Lyric Operassa, Los Angelesissa sekä Bayreuthin musiikkijuhlilla vuosina 2004–2007.

Ryhänen on uransa aikana esiintynyt oopperakirjallisuuden keskeisissä bassorooleissa kuten – Taikahuilun Sarastro, Ryöstö Seraljista -oopperan Osmin, Don Giovannin Komtuuri ja Leporello, Figaron häiden Don Bartolo, Verdin Don Carlosin Filipin, Macbethin Banquo, Rigoletton Sparafucile, Simon Boccanegran Fiesco, Rossinin Sevillan parturin Don Basilio, Wagnerin Valkyyrian Hunding, Lentävän hollantilaisen Daland, Lohengrinin Kuningas Henrik, Beethovenin Fidelion Rocco, Musorgskin Boris Godunovin nimirooli, Tshaikovskin Jevgeni Oneginin Gremin.

Oopperauran ohella Jaakko Ryhänen on vieraillut eri puolilla maailmaa myös konsertti- ja oratoriosolistina. Hän on tehnyt lukuisan määrän levytyksiä – oopperaa, liediä, hengellistä sekä viihdemusiikkia.

Oman laulu-uransa ohella Jaakko Ryhänen on tehnyt merkittävän uran laulupedagogina ja toiminut professorina Sibelius-Akatemiassa, professorina ja osaston johtajana Eestin musiikki- ja teatteriakatemian lauluosastolla Tallinnassa sekä Tampereen ammattikorkeakoulun yliopettajana. Hänellä on edelleen lauluoppilaita mm. Sibelius-Akatemiasta. Ryhänen on kouluttanut useita oopperalaulajia, jotka työskentelevät tällä hetkellä ympäri Eurooppaa. Hän jatkaa aktiivisesti uraansa ensisijaisesti pedagogina, mutta myös konsertoi edelleen tiivisti.

Suomen Leijonan komentajamerkki 2016
Promotoitu Eestin musiikki- ja teatteriakatemian kunniatohtoriksi 2014
Suomen Kulttuurirahaston palkinto 2013
Pro Finlandia -mitalli vuonna 1988

Pyydä tarjous

Yhteydenottolomake

Tutustu muihinkin huippuartisteihimme