Fantastico Production logo valkoinen

Blogi

Astoria Jazz Festival -artistit

Vili Mustalampi

Astoria Jazz Festivaalien esiintyjäkaarti muodostuu Suomen huippuartisteista sekä uusista ja ammattitaitoisista tulokkaista.

Pe 9.10. La Fiesta Latina

Ensimmäisen Astoria Jazz Festival -illan avaavat muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja, suomilattarin lähettiläs Vili Mustalampi ja hänen orkesterinsa. Mustalampi esiintyy kahdella eri kokoonpanolla – Los Fabulosos ja Vili Mustalampi Band.

Muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja, suomilattarin lähettiläs Vili Mustalampi

Tule ja heittäydy vapaasti tunnelmoimaan Los Fabulososin täyttäessä koko salin vuosikymmenten lempeällä nostalgialla. Juurevuutta ei tämän trion soitosta puutu! Los Fabulosos on kuubalaisen son-musiikin supertrio – ”Fabujen” kitarat sekä lauluäänet sointuvat yhteen klassisen kiireettömällä pieteetillä. Lisäksi nahkarumpujen villit rytmit maanittelevat kuulijoitaan tanssin vietäväksi.

Vili ”Ernesto” Mustalampi – tres-kitara, laulu, clave
Tero ”Mario” Rantanen – perkussiot, laulu
Arja ”La Bomba” Paju – basso, laulu

Vili Mustalammen nimeä kantava yhtye – Vili Mustalampi Band – esittää muun muassa hänen omaa suomenkielistä musiikkiaan. Kuumat Karibian rytmit – salsa, reggaeton ja bachata – yhdistyvät Suomi-iskelmään ja tuloksena on todella tanssittavaa menoa. Mustalammen musiikkia on julkaistu jo viiden singlen verran: Mango,  Mä olen sun kokonaan, Lämmöt päälle, Liian ihana  ja Yhtä kaunis kuin sinä.

​Vili Mustalampi: laulu, tres, akustinen kitara
Janne Halonen: kitara, laulu
Arja Paju: basso, laulu
Tero Rantanen: perkussiot, laulu
Ricardo Padilla: rummut, perkussiot, laulu

La 10.10. And All That Jazz

Lauantain päiväjazzit aloittaa Jukka Perko & Joonatan Henriksson Quartet – musiikkiviihteen monitaituri ja konkari Jukka Perko yhdessä muusikkouran aloittaneen 14-vuotiaan nuoren ja lahjakkaan pianisti-klarinetisti-saksofonisti Joonatan Henrikssonin kanssa. Luvassa on mielenkiintoinen ”kisälli & oppipoika -yhdistelmä”.

Musiikkiviihteen monitaituri Jukka Perko ja nuori lahjakas muusikko Joonatan Henriksson

Saksofonisti Jukka Perko – soitti itsensä jazzpiirien tietoisuuteen teini-ikäisenä Pori Jazz -festivaaleilla kesällä 1986. Jo seuraavana vuonna hänet kutsuttiin trumpetisti Dizzy Gillespien 70-vuotisjuhlakiertueen orkesteriin. Sittemmin Perkon taiteessa jazzin rytmiikka ja ajatuksen lento ovat saaneet rinnalleen suomalaisen musiikin sydänääniä virsien juurevasta harmoniasta Olavi Virran musiikkiin.

Pianisti, klarinetisti ja saksofonisti Joonatan Henriksson oli vuonna 2017 – vain 11-vuotiaana – nuorin koskaan musiikin perustason suorittanut oppilas Pop & Jazz Konservatoriossa. Hän on suorittanut myös klassisen klarinetin perustason Espoon musiikkiopistossa. Hän soittaa tällä hetkellä pianoa Roast Burn Big Bandissa ja puhaltimia Junior All Stars Big Bandissa. Hän on esiintynyt lisäksi Kids In Jazz -festivaalilla Norjassa, DIG-festivaaleilla Future All Stars -yhtyeessä saksofonisti Godwin Lousin kanssa sekä Imatra Big Band Campin A-kokoonpanoissa Michael Abenen ja Ed Partykan johdolla.

Superposition

Superposition on uusi kvartetti, joka ammentaa musiikkinsa free jazzin ja improvisaation perinteistä. Yhtyeen on perustanut rumpali-säveltäjä Olavi Louhivuori. Hän on ehtinyt olla mukana monissa projekteissa, joista ilmenee hänen kiinnostuksensa monipuolisiin musiikkityyleihin.

Louhivuori on koonnut ympärilleen ryhmän Suomen lahjakkaimpia nuoria muusikoita, joita kaikkia yhdistää musiikillinen seikkailunhalu sekä pyrkimys etsiä ennakkoluulottomasti uutta.

Kokoonpanossa soittavat Suomen valovoimaisimpiin saksofonisteihin kuuluvat Linda Fredriksson ja Adele Sauros sekä energinen basisti Mikael Saastamoinen. Yhtyeen Superposition-debyyttialbumi  julkaistiin maaliskuussa 2020.

Mikko Pettinen Why Not

Why Not -yhtyeen jäsenissä on monta multi-instrumentalistia. Mikko Pettinen on trumpetisti, mutta myös laulaja ja kosketinsoittaja sekä värittää sointiaan erilaisin efektein. Joakim Berghällin soitinarsenaaliin kuuluvat baritonisaksofonin lisäksi bassoklarinetti ja sello. Vesa Ojaniemi soittaa basson lisäksi Octatrack-sampleria saaden sen kuulostamaan täysin ainutlaatuiselta orgaaniselta instrumentilta. Rumpali Tuomas Timonen taikoo rumpusetistään hyvin omaperäisiä sointimaailmoja Sensory Percussion -ohjelmalla.

Yhtye perustettiin ja ohjelmisto sävellettiin, kun Pettinen sain ensimmäisen taitelija-apurahansa. Yhtyeen jäsenten välinen musiikillinen kemia on hyvin poikkeuksellista. Vaikka yhtye on vielä hyvin nuori, siitä on tulossa jotain unohtumatonta ja suurta. Sävellysten aiheet liittyvät ilmastonmuutokseen, maailman tämänhetkiseen tilaan, tulevaisuuden uhkakuviin ja luonnon monimuotoisuuteen. Yksi kappaleista on omistettu vapaaehtoisille, jotka joka talvi kolaavat lumikasoja norppien pesiä varten ja ovat näin saaneet norppakannan nousuun sekä pelastaneet kymmeniä kuutteja.

Two Suites for the Change-levy julkaistiin tammikuussa 2020. Lue bloggari Jazzpossun arvostelu tästä.

La 10.10. Funk It Up!

Heini Ikonen & Kalevi Louhivuori’s Free Fall

Night Jazz -osuuden alku on omistettu karismaattiselle laulajalle Heini Ikoselle ja hänen musiikilliselle elämänkerralleen uran alusta tähän päivään – miten hänestä on vuosien kuluessa tullut sellainen artisti, kuin hän nyt on. Heini esittää uraansa merkittävästi vaikuttaneiden esiintyjien musiikkia omien kappaleidensa lisäksi ja kertoo, miksi kyseiset laulut ovat olleet hänelle niin merkityksellisiä.

Tämä ilta on vapaapudotus Heini Ikosen musiikilliseen minään – syvälle luotaava vierailu hänen sieluunsa. Heinin kanssa lavalle nousee Free Fall Collective, jossa soittaa Suomen eturivin huippumuusikoita trumpetisti-säveltäjä Kalevi Louhivuoren johdolla. Tämä ilta on tehty funk-, soul- ja Rhythm & Blues -musiikista.

Free Fall Collective -ryhmän taustalla toimii Suomen suurin muusikkosuku ystävineen. Tämän sukupuun muodostavat Louhivuoren, Ikosen, Prättälän ja Sariolan sukuhaarat. Yhtyeen kokoonpano muodostetaan aina tarpeen mukaan ajasta, paikasta ja muista esiintyjistä riippuen. Ryhmän keulahahmona toimii trumpettivirtuoosi Kalevi Louhivuori.

Quarantine Big Band Helsinki

Lauantain iltajamit saavat arvoisensa huipentumaan, kun lavan täyttää ensimmäisellä live-esiintymisellään Quarantine Big Band Helsinki saksofonisti William Suvanteen johdolla. Luvassa on takuuvarmaa jazz-musiikin huumaavaa ja hurmaavaa big band -ilotulitusta.

Quarantine Big Band Helsinki

Kahdeksantoista suomalaista huippumuusikkoa kyllästyi koronakaranteenista johtuviin konserttiensa peruuntumisiin. Niinpä he ryhtyivät tuumasta toimeen ja nauhoittivat etänä yhteisen karanteenivideon. Hankkeen isä, saksofonisti William Suvanne kertoi idean synnystä, että monet soittajat olivat joutuneet olemaan jo useita viikkoja ilman esiintymisiä ja yhteisiä harjoituksia kukin tahoillaan. Hän kutsui mukaan soittajia, jotka innostuivat asiasta. Videolla on mukana lukuisia saksofonisteja, trumpetisteja, pasunisteja ja muita soittajia sekä tanssijoita.

Soittajat ovat nimenneet kokoonpanonsa Quarantine Big Band Helsingiksi. Heidän tulkintansa Joe Zawinulin säveltämästä legendaarisesta Birdland-kappaleesta julkaistiin video 24.4.2020. Video suorastaan räjähti sosiaalisessa mediassa saaden yli 50 000 näyttöä ja noin 500 jakoa. Tämän jälkeen tehtiin vielä kaksi videota lisää, joista Congan voit kuunnella tästä.

Quarantine Big Band Helsingin Birdland-video katsottavissa ja kuunneltavissa tästä.

Su 11.10. Jazz Brunch

Antti Sarpila Swing Band

Ensimmäinen, mutta ei suinkaan viimeinen Astoria Jazz Festival päätetään runsaalla ja herkullisella jazz-brunssilla leppoisan ja mukaansa tempaavan jazzin sävelin.

Huippu klarinetisti-saksofonisti Antti Sarpila ei juuri esittelyjä kaipaa. Hän on kansainvälisesi tunnetuimpia jazz-muusikoitamme. Vaikka Sarpila asuu Suomessa, hän esiintyy jatkuvasti solistina eri puolilla maailmaa.

Sarpilalla on oma yhtye Antti Sarpila Swing Band, joka viettää parin vuoden päästä 40-vuotisjuhliaan (2022). Tämän lisäksi hän vierailee useiden pienyhtyeiden, big bandien sekä puhallin- ja sinfoniaorkestereiden solistina. Moskovassa Antti on käynyt vierailemassa jo kymmenisen kertaa teemoilla Swingin? the Opera ja Swingin? the Ballet, joissa Novaya Opera -talon orkesterin, sen laulajien ja tanssijoiden sekä Oleg Lundstrem Jazz Orchestran kanssa kaadetaan klassisen musiikin ja jazzin välisiä raja-aitoja. Suomen Jazzliitto on myöntänyt 1997 Sarpilalle arvostetun Yrjö-palkinnon ja Classic Jazz ry Louis Armstrong -palkinnon 1996.

Järjestäjä pidättää oikeuden mahdollisiin esiintyjämuutoksiin.

Astoria Jazz Festival 2020

Lue lisää uutisiamme